KSudoku – Sudoku Oyunu

Sudoku , günümüzde Asya’dan, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya da yayılan; günlük ya da haftalık olarak dergi ve gazetelerde yayınlanan çok popüler bir mantık oyunudur. Son zamanlarda Sudoku kitapları, Sudoku kulüpleri, uluslararası Sudoku oyunları İnternet sayfalarında, bilgisayarlarda ve cep telefonlarında da yer almaktadır.

Sudoku da amaç, dokuzar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde sayıları tekrar etmeyecek şekilde dizmeyi başarmaktır. Her satır ve sütunda 1′den 9′a kadar olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde kalın çizgilerle ayrılmış her hücre içerisinde de 1′den 9′a kadar olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.

Oyun sırasında sayıları tahmin etmek yerine sadece emin olduğunuz sayıları işaretlemeniz daha mantıklıdır. Her Sudoku’nun sadece bir çözümü vardır ve bu çözümü tahmin ederek bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun yerine oyunda hazır gelen sayıları kullanarak diğer bir sayının nerelerde olamayacağı ya da nerede olması gerektiğini saptamak daha mantıklı ve kolaydır. Bir başka yöntem, koyacağınız sayıyı yazmadan önce kafanızdan yazmış gibi davranarak denemek olabilir.
Ksudoku klasik sudoku’nun yanında oyunu oldukça çeşitlendirerek, 2 Boyutlu , 3 Boyutlu , 9 eşit kutu dışında 16 ve 25 eşit kutuya bölerek oyunun içine harfleri de ekleyerek sizi beyninizin sınırlarını zorlamaya itiyor. Oyun ayrıca dört seviye ile başlama şansı tanıyarak her seviyeden kullanıcılara hitap ediyor.

2 boyutlu oynadığınızda: Boş kutucuğa rakam veya harf girmek için fare ile gelin. Klavyeden, sol tarafta bulunan rakamlardan ya da “Select Number” menüsünden gerekli olanı seçip sonra kutucuğa tıklayın. Yaptığınız giriş doğruysa girilen rakam gri yanlışsa kırmızı renk olur. Girdiğiniz değeri silmek isterseniz fare ile sağ tıklayın ya da solda bulunan “sil” düğmesine tıklayın. Kutucuğa gireceğiniz rakam kesin bulamamış ancak 2 ya da 3 olasılığa indirmişseniz, bu rakamları not olarak küçük bir şekilde yazmak için soldan rakamları seçip kutucuğa sağ tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

3 boyutlu oynadığınızda : Kutucuklar değil de küplere rakam giriyorsunuz. Fare ile büyük küpü kolayca istediğiniz yöne çevirebiliyorsunuz.

Küplere sayı ya da harf girmek için klavye ya da soldan çif tıklama ile girebilirsiniz. Solda bulunmayan harfleri “Select Number” menüsünden seçebilirsiniz. Rakam ya da harf silmek içinse fare ile çift tıklamanız gerekir.
Menülerden oyunu kaydedip daha sonra devam edebilir, ipucu isteyebilir, ya da pes edip çözümü isteyebilirsiniz.


Ksudoku ; Sudoku sevenlerin vazgeçemeyeceği seviyeleri, türleri ve diğer seçenekleri ile güçlü bir oyun.

 

 

Yayınlandığı Yer: www.ozgurlukicin.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.