Chromium Browser

Chromium, Google’ın sanal alemde bomba etkisi yaratmış ürünlerden sadece biridir. Google bu ürünüyle Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera ve Safari arasında süregelen tarayıcı savaşlarına çok güçlü bir giriş yaptı. Bu rekabet elbette biz kullanıcılar için büyük bir fırsat. Chromium Browser hızı, sadeliği ve güvenliğiyle üne kavuştu.

Özgür yazılım camiasının desteğini arkasına alan Google, elbirliğiyle Chromium’u hazırlarken varolan web tarayıcılarını inceleyip, en iyi özelikleri bu üründe toplamış diyebiliriz.

Chromium, özgür ve Webkit temelli bir İnternet tarayıcı. Tarayıcının Windows platformu için çıkarılan sürümü Chrome olarak adlandırılıyor. İkisi arasında sadece isim ve logo farkı yoktur. Tüm yenilikler Chromium da geliştirilip denemeler yapıldıktan sonra Chrome’a aktarılmaktadır. Chrome’un bazı bileşenleri kapalı kodludur. Chromium ise bir anlamda Chrome sürümünün geliştirme sürümüdür ve tamamen özgürdür!

Chromium’un arayüzüne bakıldığında, sadelik arayan kullanıcılar için hazırlanmış bir tarayıcı izlenimi veriyor. Geliştiriciler, arayüzü tasarlarken kullanıcılarda uyandırmak istedikleri hissin “hafif ve hızlı” olduğunu söylüyor. Tasarımın ötesinde, karşımızdaki gerçekten “hafif ve hızlı” bir tarayıcı.

Bu “hafiflik” kesinlikle diğer tarayıcılardan özelik olarak eksik olduğu anlamına gelmiyor. Chromium sekmeli gezinti, şifre yöneticisi, dâhili arama, dâhili indirme yöneticisi, güvenlik ve gizlilik, özel veri temizliği, çerez denetimcisi, eklenti desteği, tema desteği, favori senkronizasyonu ve hızlı arama özelikleri gibi özelliklerin tamamına ve hatta daha fazlasına sahip.

 

Eğlenceli Bir Teste Var mısınız?

Chromium’da yeni bir sekme açtığınızda girdiğiniz adreslerin istatistiğine göre en çok giriş yaptığınız adreslerin ekran görüntüleriyle birlikte önünüze “En Çok Ziyaret Edilenler” diye bir liste çıkartıyor. Bu listenin altında “Yeni Kapatılan” diye ikinci bir liste daha var. Özelikle yanlışlıkla kapattığınız ve adresini hatırlamadığınız bir sayfaya tekrar ulaşmak için çok kullanışlı bir liste.

Google, Chromium tarayıcısının hafifliğindeki iddiasını tüm kullanıcılara göstermek için kanıtlar ortaya koymakta. Firefox ve Chromium un bellek kullanımını test etmek için her iki tarayıcıda eşit sayıda sekme açın. Sekmeler her iki tarayıcıda da aynı adresleri açsın. Daha sonra boş bir Chromium sekmesine adres çubuğuna “about:memory” yazarak her iki tarayıcının da bellek kullanımını görmüş olacaksınız.

 

Program Çökmüyor, Sekme Kapanıyor

Çoklu sekme desteği artık tüm tarayıcılar için vazgeçilmez bir özelik. Chromium bu özellikte de farkını ortaya koymuş. Açtığımız sayfadan kaynaklanan bir hata sebebiyle eğer tarayıcı çökertirse sadece sorun olan sayfanın sekmesi kapanıyor. Diğer sekmeler çalışmaya devam ediyor. Diğer tarayıcılarda çökme olduğunda tarayıcınız tamamen kapanıyor.

Gezdiğiniz sitenin kayıtlarının bilgisayarınızda kalmasını istemiyorsanız, yeni sekmeyi gizli modda açarak kayıt dışı sörf yapabilirsiniz. Özelikle işyerinde iz bırakmadan sörf yapmak isteyen kullanıcılar için tercih edilecek bir özellik.

Sürekli açık tuttuğunuz bir siteniz varsa buna bir uygulama kısayolu yaratabilirsiniz. Örneğin Gmail sürekli açık. Bunun yerine Gmail’e uygulama kısayolu yaratarak sanki e-posta istemcinizi açıyormuş gibi kısayola tıklayarak, doğrudan posta kutunuza giriş yapabilirsiniz.

 

Zengin Uzantı Desteği

Chromium’da “eklentiler” Türkçe’ye “uzantı” kelimesiyle çevrilmiş. Chromium ilk çıktığında en büyük iki rakibiyle kıyaslandığında hepsinden hızlı ve güvenli olduğu, ancak eklenti eksikliği olduğu dile getiriliyordu. Diğer tarayıcılarda en çok kullanılan eklentiler hazırlanarak bu eksiklik kısa bir sürede kapatılmış gözüküyor. Sanatçıların hazırladığı temalar da hazır. Tema ya da  eklenti kurduğunuzda tarayıcıyı yeniden başlatmanız gerekmiyor.

Adres çubuğu çok işlevsel olarak kullanılıyor. Arama kutucuğu ile adres kutucuğu aynı kutucuk. Adresler için otomatik tamamlama yapıyor. Kutucuğa bir kelime yazdığınızda tavsiye edilen adresler listelenir. Bu listede tavsiye edilen bir adres ise başında dünya simgesi veya favorilerinize ekli ise yıldız simgesi vardır. Ayrıca listede varsayılan arama motorunuzda araması için başında büyüteç simgesi olan bir satır daha içerir.

Chromium, Google’ın diğer sunduğu birçok hizmet ile yavaş yavaş bütünleşmekte. Bu hizmetlerden biri de çeviri. Eğer varsayılan dilinizden farklı bir dilde siteye girerseniz, Chromium otomatik olarak sitenin çevirisini yapmak isteyip istemediğinizi soruyor.

ÜstKrkt(Shift)+Esc : Görev Yöneticisi’ni açın ve Chromium’un sistem kaynaklarınızın ne kadarını hangi sekmede kullandığını ayrıntısıyla izleyin.

 

Nasıl Kullanabilirim?

Chromium, Pardus 2009 ve 2011 depolarında mevcut. Paket Yöneticisi ile kolaylıkla indirip, bilgisayarınıza tek tıkla kurabilirsiniz.

 

Yayınlandığı Yer: www.ozgurlukicin.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.